petek, 13. september 2019

OutOfTheBox: O zdravju vol. 4 "Oljasta resnica o maščobah drugi del "


Narejeno je bilo več raziskav, da bi dokazali, da so rastlinska olja dobra za človeško telo.
Ena izmed njih je Framinghova raziskava - trajala je 40 let. Končno poročilo - oz prikazani podatki so izgledali takole (leta 1987 - objavljeno je bilo v ZDA časniku za bolezni srca!)

Čisto spodnja vrstica nakazuje pretvorbo iz mg/dl - s tem merijo američani holesterol, v mmol/l - to mersko enoto uporabljamo pri nas. Y os prikazuje število pojavov srčnih bolezni v tisočih, X os pa kaže vrednost skupnega holesterola v krvi. Polna črta na grafu so moški, črtkana pa ženske.
Podnaslov te raziskave je zapisal dr. William Kannel: "Vrednost skupnega holesterola v krvi, je močen pokazatelj smrtnosti zaradi srčno žilnih bolezni."
Tako, kot so bili podatki prikazani izgleda, da, ko nivo holesterola doseže 265 mg/dl  = 6.8 mmol/l, postane strašljivo, saj krivulja za obolevnosti za srčnimi boleznimi od tam nenormalno narašča. Je tako? Torej, nekdo, ki ima vrednost skupnega holesterola v krvi enako ali višjo kot 6.8 mmol/l, je zelo velika verjetnost, da bo utrpel kakšno izmed srčno-žilnih bolezni.
Ali poznate kaj statistiko? Kakorkoli naj vam razložim, zakaj to sprašujem.
Pod X osjo so najprej zapisane vrednosti holesterola, malce nižje pa je vrstica "Interval" (frekvenčni razredi) - ali vidite v tej vrstici kaj čudnega? Prva vrednost je 121, naslednje 3 so 30. Zadnji interval pa je 830 - tam, kjer bi se po njihovi interpretaciji močno začelo povečevanje možnosti za srčne bolezni.
Taka interpretacija rezultatov je goljufanje. Če bi na fakulteti na izpitu iz statistike tako rešili neko nalogo, izpita zagotovo ne bi naredili. Intervali morajo biti enaki, torej je spodaj slika, kako bi morali pravilno prikazati rezultate.

Spet imamo na Y osi vrednosti, ki prikazujejo srčna obolenja v tisočih, X os pa vrednosti holesterola, pod njimi pa so intervali oz. frekvenčni razredi (lahko poguglate kaj to pomeni). Sedaj pa krivulje, ki predtavljajo moške - polna črta in ženske - črtkana črta nikjer ne naraščata tako naglo. Torej če ima nekdo nivo skupnega holesterola (glejte zadnja vrednost na X osi) enako ali več kot 1094 mg/dl  = 28.3 mmol/l, ima res čisto malo več možnosti za razvoj srčno žilnih bolezni, ampak res malo. Pa poznate koga, ki ima takšno vrednost?  Dejanska stopnja naraščanja rizika je 0,13% med 4.7 mmol/l in 5.7 mmol/l skupnega holesterola v krvi, torej je povečanje stopnje rizičnosti zanemarljivo. A dr. Stamler, ki je pisal o tej raziskavi je predstavil podatke po prvem grafu in dejal da je med tema dvema nivojema holesterola stopnja povečanja rizika za srčnimi obolenji 240%. Najbrž se sprašujete kako so prišli iz 0,13% na 240%. Našli so novo "učeno" izrazoslovje: relativni rizik.

No pa poglejmo razliko med relativnim rizikom in absolutnim:
Recimo, da je stopnja smrtnosti zaradi srčno žilnih obolenj, pri holesterolu 6,2 mmol/l - 2 na tisoč in pri holesterolu 4,1 mmol/l - 1 na tisoč: Razlika v stopnji primerov smrti je (absolutni rizik) 1 na tisoč ali 0,001%, ampak razlika pri relativnem risku je še vedno 100%, ker je 2 za 100% večje kot 1.

Pa še en trivialen primer: Recimo, da je stopnja smrtnosti zaradi srčno žilnih obolenj, pri holesterolu 6,2 mmol/l - 2 na milijardo, in pri 4,1 mmol/l - 1 na milijardo. Razlika v stopnji primerov smrti je (absolutni rizik) 1 na milijardo ali 0,0000001%, ampak razlika pri relativnem risku je še vedno 100%, ker je 2 za 100% večje kot 1.
Torej ne gledajo velikost vzorca, ki je v prvem primeru tisoč v drugem pa milijarda. Torej so rekli, da 2/1000 minus 1/1000 enako ENA cela (se tako odštevajo ulomki??)

Zagovorniki teorije, da je holesterol nevaren prikazujejo pretirane koristi za znižanje holesterola po relativnem riziku in hkrati minimizirajo stranske učinke nižanja holesterola po abolutnem riziku.


Na zgornji sliki vidimo, kak lahko zavajamo ljudi v prid tega kar želimo doseči. V arhivu interne medicine, julij 1992 152:(7:1371-1372), obstaja zapis dr. Williama Castelli, ki je bil direktor Framinghamove raziskave "V Massachusetts-u (Framinghova raziskava je tam potekala) več, ko so jedli nasičenih maščob, holesterola in kalorij, tem nižji je bil nivo holesterola v krvi preiskovancev....ugotovili smo, da ljudje, ki so jedli več nasičenih maščob, ki so s hrano zaužili več holesterola in kalorij, so tehtali najmanj in so bili najbolj fizično aktivni"

Narejenih je bilo še več podobnih raziskav in vse so se posluževale prikazovanja rezultatov po relativnem riziku, ki bom jih samo na kratko opisala (googlajte).

"Multiple Risk Factor Trial - MRFIT" ta razikava je vključevala 362.000 moških. Podatke so spet lažno prikazali, da pri 5,1 mmol/l relativni riziko za obolenje za srčnimi boleznimi strmo narašča. Pozabili pa so omeniti vse vzroke smrti razen srčnih obolenj, za katerimi so umrli preiskovanci, ki so ob smrti imeli nižje vrednosti skupnega holesterola (umetno nižanje s tabletami). Ti vzroki so bili v veliki meri  možganska kap rak, nasilje in samomori.
Raziskava primarne preventive, izvedena v letu 1984, je stala davkoplačevalce 150 milijonov dolarjev, je imela naslednje karakteristike. Ena skupina je prejemala dejansko tableto za znižanje holesterola, druga skupina pa lažno tableto, brez učinksa (placebo). Vsi soi imeli enako prehrano. Jedli so hrano z nizkimi vsebnostmi holesterola in malo nasičene maščobe. Razsikovalci so trdili, da je skupina, ki so prejemali dejansko tableto imela za 17% nižjo stopnjo obolevnosti za srčno-žilnimi boleznimi. Trdili so, da se so vrednost holesterola povprečno  znižali za 8,5%.in, da je vsak 1% zmanjšanja holesterola pomenil 2% zmanjšanja možnosti nastanka srčnih bolezni (se spomnite relativnega rizika?).
Neodvisni raziskovalci tega niso potrdili, saj niso našli razlike za obolevnostjo srčni bolezni med obema skupinama preiskovancev.
Skupina, ki je prejemala dejansko tableto za nižanje holesterola je imela resne stranske učinke: zelo povečano smrtnost za možgansko kapjo, rakom, nasiljem in samomorom.
Mediji so to raziskavo označili kot dokaz za to, da so maščobe živalskega izvora škodljive in, da so vzrok za srčna obolenja. (JAMA, 1984, 251-359)
30 let po Framinghovi raziskavi so preiskovalci znova preverili vse tiste ljudi, ki so bili takrat v tej raziskavi. Ugotovili so naslednje: NIŽJI HOLESTEROL = VEČJA MOŽNOST SMRTI. Za vsak 1% znižanega holesterola se je dignila možnost za smrt za 11%. (JAMA, 1987; 257; 2176-2180) Sem spada tudi raziskava 6 držav avtorja Ancel Keys - o kateri pa sem pisala v enem od prejšnjih blogov.

Torej zato so nam dolgo časa govorili, da je rastlinsko olje najbolj zdravo, da se moramo bati holesterola. Obvezno ga moramo imeti pod kontrolo.

V naslednjem blogu: kar so vam povedali o holesterolu in kaj holesterol v resnici jein statini (tablete za nižanje holesterola)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vem, da se cenite in spoštujete, zato boste komentirali tako, kot želite, da bi jaz komentirala vam :)