V
prejšnjem blogu
sem pisala o prehranski piramidi, ki ni preveč »posrečena«. Pravzaprav sem
pobrskala po spletni strani ZZZS (na letaku - to podpirata Nacionalni inštitut za javno zdravje in Cindi) in ugotovila, da so
piramido rahlo spremenili:
Četrto
stopnjo (od spodaj navzgor), bi lahko kar brisali, pa z vrstnim redom vseh se
tudi najbolj ne strinjam. Ampak hej, le kdo sem jaz, da nekomu »tupim« kaj je
prav?
Kdo je
uvedel smernice »zdrave prehrane«, katerih smo se držali dolgo in še v večini
slovenskih domov veljajo? Vam ime Ancel Keys kaj pove? Meni, do pred kratkim,
nič.
Zgodba
sega v leto 1955, ko se v Ameriki na pojavlja porast smrti zaradi srčnega infarkta.
Na x osi
je življenjska doba, na y osi pa število smrti v tisočih. V tem času, pa takratnega
predsednika Eisenhowerja tudi doleti srčni infarkt. Vsi so seveda na trnih. Spraševali so se le zakaj je temu tako. To, da je bil Eisenhower verižni kadilec
(nekje 4 škatlice dnevno) ni nihče povezoval s srčnim infarktom. V tistih letih
je bilo kajenje zelo »IN« v širši populaciji. Človek, ki je delal z osebnim
zdravnikom Einsehowerja je rekel, da bo zadevi prišel do dna. Ime mu je bilo
Ancel Keys. Pojavil se je na nacionalni TV (ki jo je podpiralo Ameriško
združenje za zdravje srca) in obelodanil, da predsednika ubija klobasa, ki jo
ima za zajtrk. Dejal je, da ljudje utrpijo srčni infarkt zaradi preveč zaužitih
živalskih maščob.
Kdo za
vraga je Ancel Keys? Zagotovo je podkovan in dober človek! Žal niti približno ni bilo
tako. G. Keys ni imel nobene izobrazbe v zvezi z boleznimi srca, ali
nutricionistiko. Bil pa je ekonomist in imel je doktorat iz oceanografije. Raziskoval
je fiziologijo rib. A je potem sploh imel kaj znanja o prehrani in boleznih srca?
Po koncu druge
svetovne vojne, je obiskal Italijo. Videl je vitke Italijane, ki so imeli zelo
nizko stopnjo umrljivosti za infarktom. Tako je prišel do teze, da nimajo
toliko infarktov zato, ker jedo malo mesa in malo nasičenih maščob. Tako je
spisal tudi mediteransko dieto, ki je slonela na prehrani Italijanov, po
drugi svetovni vojni, ko je bilo veliko pomanjkanje. V tistem času si niti
privoščiti niso mogli meso ipd!
To tezo je podprl z objavo rezultatov »raziskave«
leta 1953 (Raziskava 6-ih držav), spodnji graf nakazuje »rezultate«. To bi naj
prikazovalo povezavo zaužitih maščob (x os) s številom smrti zaradi srčnih
obolenj. Vidimo, da recimo ZDA potemtakem zaužijejo največ maščob in imajo
največ primerov smrti zaradi bolezni srca.
Zapisal
je, da je očitno to dokaz, da je maščoba krivec za infarkte. Vendar je težava
pri tem, da je Keys goljufal in priredil rezultate. V raziskavo namreč ni bilo
vključenih le šest držav, ampak jih je bilo 22. Skrbno je iz 22-ih držav izbral
le tiste, ki so »podpirale« njegovo tezo. Da je goljufal, pa so vedeli že
takrat
V bistvu
so znastveniki komentirali, da ni jasno zakaj je Keys izbral le šest držav in
zato bi morali nadalje preučiti dostopne podatke vseh držav. Objavili
graf, kjer je nanizanih vseh 22 držav
Kot je
razvidno ni nobenega dokaza, da bi Keys-ova teza držala, kar so zapisali tudi
takratni znanstveniki
Torej so
vedeli, da Keys nima pojma o čem govori, ne o srčnih obolenjih ne o prehrani
in, da je načrtno zavajal javnost. Zato je…
prišel na naslovnico »Time Magazine«,
januarja 1961 (ne moreš, da verjameš, ampak tako je pač bilo)
Hkrati je
postal vodja prehranskih in kardio-vaskularnih preiskav v ZDA. Bil je član direktorske
uprave Ameriškega Združenja za srčna obolenja. To pomeni da je s sredstvi prej
omenjenega združenja nadzoroval in (ne)fundiral vse raziskave v zvezi s srčnimi obolenji. V
Ameriki je veljal za strokovnjaka za prehrano in srčna obolenja, čeprav o
nobeni od teh zadev ni imel pojma. V Time magazine so zapisane njegove besede:
»Američani
pojedo preveč maščob … in večina od teh so nasičene maščobe – te dvigujejo
holesterol v krvi, maščobe škodujejo arterijam in vodijo v srčna obolenja«
»Najbolj
sigurna pot pri kontroli holesterola je zmanjšanje vnosa maščob v ZDA prehrani
iz 45% na 15% vseh kalorij ter zmanjšanje nasičenih maščob iz 17% na 4% vseh
kalorij.«
Keys si je
odstotke zgoraj izmislil, tako malo čez palec. Nobene raziskave to ne podpirajo
niti ne priporočajo. V članku to ni predstavil kot tezo oz. idejo, to je predstavil, kot dejstvo. Od kje mu ti odstotki. Saj se spomnite, šel je obiskat Italijo po koncu vojne. Zato zdaj od nas želi, da se prehranjujemo kot takrat sestradani Italijani, po njegovi »mediteranski« dieti.
Na zgornjem
grafu vidimo, da vitki Francozi, ki imajo najmanj srčnih bolezni, pojedo od vseh
kalorij (na dan), 40% so maščobe od tega
več kot 15% nasičenih maščob. »The French Paradox« oz. francoski paradoks.
Znanstveniki
postavljajo hipoteze oz. teze. Če jim dejstva kažejo drugače, spremenijo
hipotezo, ne pa dejstev! A ne, gospod Keys? Francozi ne jedo olivnega olja, ker
ga nimajo, raje jedo puter oz. maslo, radi imajo polnomastno mleko in sire.
Francozi
so v primerjavi z Američani super vitki.
Leta 1977
se je vmešala tudi politika. Ameriški senator George McGovern, ki je upošteval
Keysova načela s prehrano manj maščob, je rekel, "Napisati moramo smernice, da
bodo tudi vsi ostali jedli tako zdravo!"
6 do 7
porcij žitnih izdelkov!! Samo poglejte tole piramido zgoraj.
Žal so se
ljudje v večini začeli držati tega načela, zato so jedli izdelke z manj
maščobami. V tistem času pa so iznašli tudi koruzni sirup z visoko vsebnostjo
fruktoze. To so dodajali vsem mogočim izdelkom z manj maščobe, zato, da so doprinesli
k okusu. Ljudje so začeli jesti vse več OH in seveda je populacija iz leta v
leto postajala bolj debela. No leta so morala preteči, da so ugotovili, da ni
maščoba tista, katere se moramo bati, ampak so to OH in škrobnate stvari z
dodanim sladkorjem
Ista
revija, ki je objavila na naslovnici pred časom Keys-a, je sedaj objavila naslovnico, kjer
med drugim piše »jejte maslo«
No očitno
se je tudi del Evrope in Slovenija držala teh smernic, samo poglejte police
mlečnih izdelkov: lahek sir, lahek jogurt itd. (tako malo za info poglejte
zadaj deklaracijo, res imajo ti izdelki manj maščobe, zato pa imajo več sladkorja saj bi drugače bili
neužitni)
Povzeto
po: link
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Vem, da se cenite in spoštujete, zato boste komentirali tako, kot želite, da bi jaz komentirala vam :)