petek, 6. september 2019

OutOfTheBox: O zdravju vol. 2 - »Ako so to samo bile laži« oz. Ancel Keys



V prejšnjem blogu sem pisala o prehranski piramidi, ki ni preveč »posrečena«. Pravzaprav sem pobrskala po spletni strani ZZZS (na letaku - to podpirata Nacionalni inštitut za javno zdravje in Cindi) in ugotovila, da so piramido rahlo spremenili:
Četrto stopnjo (od spodaj navzgor), bi lahko kar brisali, pa z vrstnim redom vseh se tudi najbolj ne strinjam. Ampak hej, le kdo sem jaz, da nekomu »tupim« kaj je prav?

Kdo je uvedel smernice »zdrave prehrane«, katerih smo se držali dolgo in še v večini slovenskih domov veljajo? Vam ime Ancel Keys kaj pove? Meni, do pred kratkim, nič.
Zgodba sega v leto 1955, ko se v Ameriki na pojavlja porast smrti zaradi srčnega infarkta.

Na x osi je življenjska doba, na y osi pa število smrti v tisočih. V tem času, pa takratnega predsednika Eisenhowerja tudi doleti srčni infarkt. Vsi so seveda na trnih. Spraševali so se le zakaj je temu tako. To, da je bil Eisenhower verižni kadilec (nekje 4 škatlice dnevno) ni nihče povezoval s srčnim infarktom. V tistih letih je bilo kajenje zelo »IN« v širši populaciji. Človek, ki je delal z osebnim zdravnikom Einsehowerja je rekel, da bo zadevi prišel do dna. Ime mu je bilo Ancel Keys. Pojavil se je na nacionalni TV (ki jo je podpiralo Ameriško združenje za zdravje srca) in obelodanil, da predsednika ubija klobasa, ki jo ima za zajtrk. Dejal je, da ljudje utrpijo srčni infarkt zaradi preveč zaužitih živalskih maščob.
Kdo za vraga je Ancel Keys? Zagotovo je podkovan in dober človek! Žal niti približno ni bilo tako. G. Keys ni imel nobene izobrazbe v zvezi z boleznimi srca, ali nutricionistiko. Bil pa je ekonomist in imel je doktorat iz oceanografije. Raziskoval je fiziologijo rib. A je potem sploh imel kaj znanja o prehrani in boleznih srca? 
Po koncu druge svetovne vojne, je obiskal Italijo. Videl je vitke Italijane, ki so imeli zelo nizko stopnjo umrljivosti za infarktom. Tako je prišel do teze, da nimajo toliko infarktov zato, ker jedo malo mesa in malo nasičenih maščob. Tako je spisal tudi mediteransko dieto, ki je slonela na prehrani Italijanov, po drugi svetovni vojni, ko je bilo veliko pomanjkanje. V tistem času si niti privoščiti niso mogli meso ipd! 
To tezo je podprl z objavo rezultatov »raziskave« leta 1953 (Raziskava 6-ih držav), spodnji graf nakazuje »rezultate«. To bi naj prikazovalo povezavo zaužitih maščob (x os) s številom smrti zaradi srčnih obolenj. Vidimo, da recimo ZDA potemtakem zaužijejo največ maščob in imajo največ primerov smrti zaradi bolezni srca.

Zapisal je, da je očitno to dokaz, da je maščoba krivec za infarkte. Vendar je težava pri tem, da je Keys goljufal in priredil rezultate. V raziskavo namreč ni bilo vključenih le šest držav, ampak jih je bilo 22. Skrbno je iz 22-ih držav izbral le tiste, ki so »podpirale« njegovo tezo. Da je goljufal, pa so vedeli že takrat
V bistvu so znastveniki komentirali, da ni jasno zakaj je Keys izbral le šest držav in zato bi morali nadalje preučiti dostopne podatke vseh držav. Objavili graf, kjer je nanizanih vseh 22 držav

Kot je razvidno ni nobenega dokaza, da bi Keys-ova teza držala, kar so zapisali tudi takratni znanstveniki


Torej so vedeli, da Keys nima pojma o čem govori, ne o srčnih obolenjih ne o prehrani in, da je načrtno zavajal javnost. Zato je…

prišel na naslovnico »Time Magazine«, januarja 1961 (ne moreš, da verjameš, ampak tako je pač bilo)


Hkrati je postal vodja prehranskih in kardio-vaskularnih preiskav v ZDA. Bil je član direktorske uprave Ameriškega Združenja za srčna obolenja. To pomeni da je s sredstvi prej omenjenega združenja nadzoroval in (ne)fundiral vse raziskave v zvezi s srčnimi obolenji. V Ameriki je veljal za strokovnjaka za prehrano in srčna obolenja, čeprav o nobeni od teh zadev ni imel pojma. V Time magazine so zapisane njegove besede:


»Američani pojedo preveč maščob … in večina od teh so nasičene maščobe – te dvigujejo holesterol v krvi, maščobe škodujejo arterijam in vodijo v srčna obolenja«
»Najbolj sigurna pot pri kontroli holesterola je zmanjšanje vnosa maščob v ZDA prehrani iz 45% na 15% vseh kalorij ter zmanjšanje nasičenih maščob iz 17% na 4% vseh kalorij.«

Keys si je odstotke zgoraj izmislil, tako malo čez palec. Nobene raziskave to ne podpirajo niti ne priporočajo. V članku to ni predstavil kot tezo oz. idejo, to je predstavil, kot dejstvo. Od kje mu ti odstotki. Saj se spomnite, šel je obiskat Italijo po koncu vojne. Zato zdaj od nas želi, da se prehranjujemo kot takrat sestradani Italijani, po njegovi »mediteranski« dieti.


Na zgornjem grafu vidimo, da vitki Francozi, ki imajo najmanj srčnih bolezni, pojedo od vseh kalorij (na dan), 40%  so maščobe od tega več kot 15% nasičenih maščob. »The French Paradox« oz. francoski paradoks. 
Znanstveniki postavljajo hipoteze oz. teze. Če jim dejstva kažejo drugače, spremenijo hipotezo, ne pa dejstev! A ne, gospod Keys? Francozi ne jedo olivnega olja, ker ga nimajo, raje jedo puter oz. maslo, radi imajo polnomastno mleko in sire.


Francozi so v primerjavi z Američani super vitki.
Leta 1977 se je vmešala tudi politika. Ameriški senator George McGovern, ki je upošteval Keysova načela s prehrano manj maščob, je rekel, "Napisati moramo smernice, da bodo tudi vsi ostali jedli tako zdravo!"


6 do 7 porcij žitnih izdelkov!! Samo poglejte tole piramido zgoraj.
Žal so se ljudje v večini začeli držati tega načela, zato so jedli izdelke z manj maščobami. V tistem času pa so iznašli tudi koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze. To so dodajali vsem mogočim izdelkom z manj maščobe, zato, da so doprinesli k okusu. Ljudje so začeli jesti vse več OH in seveda je populacija iz leta v leto postajala bolj debela. No leta so morala preteči, da so ugotovili, da ni maščoba tista, katere se moramo bati, ampak so to OH in škrobnate stvari z dodanim sladkorjem




Ista revija, ki je objavila na naslovnici pred časom Keys-a, je sedaj objavila naslovnico, kjer med drugim piše »jejte maslo«

No očitno se je tudi del Evrope in Slovenija držala teh smernic, samo poglejte police mlečnih izdelkov: lahek sir, lahek jogurt itd. (tako malo za info poglejte zadaj deklaracijo, res imajo ti izdelki manj maščobe, zato  pa imajo več sladkorja saj bi drugače bili neužitni)

Povzeto po: link

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vem, da se cenite in spoštujete, zato boste komentirali tako, kot želite, da bi jaz komentirala vam :)