Tale serija blogov bo namenjena vsem, ki imajo določene težave. Recimo holesterol, pa previsoki trigliceridi
pa odpornost na insulin, ali pa mogoče zamaščena jetra, mogoče ste pa le
predebeli. Če bi radi naredili nekaj v smeri za svoje telo in zdravje predlagam
da preberete to pisanje. Še prej pa bi rada samo povedala tole, da jaz nisem
zdravnik, niti ne tako ali drugače povezana z medicino. Sem ing. informatike.
Kaj me je prineslo na tole pot raziskovanja? Moje lastno zdravje. Večino svojih
let imam namreč preveliko telesno težo. Vsi zdravniki so mi rekli, da so za vse
moje ostale zdravstvene tegobe vzrok moji kilogrami. Vedno sem jih vprašala naj
mi pa povejo kaj naj delam, kaj naj jem. Tako sem spoznala prehransko piramido
Kar je
obarvano z zeleno so »dobre« stvari (zakaj sem dala tole v narekovaje bom
pojasnila pozneje), nato so na vrsti živila na sredini, ki jih uživamo zmerno –
rumena barva. Najmanj pa lahko jemo olja in sladkarije – obarvano z rdečo. Pa
telovaditi tudi morate – so mi zabičali. Pa ne smete se prenažirati, raje jejte
5-6 manjših obrokov skozi dan. Ok, vse to sem delala, a kg niso šli navzdol,
ampak navzgor. Krvna slika pred leti je bila slaba. Ko so mi začele poganjati
kocine na obrazu pa sem si tako sama sebi rekla, punca ti imaš verjetno kakšne
hormonske nepravilnosti. Ko sem brskala po raznih bukvah in brala raziskave,
pregledala vsa mogoča predavanja na to temo sem prišla do zanimive besede, ki
se je konstantno ponavljala: vnetje. Pa sem si mislila, pa kakšno vnetje neki?
Kronično
vnetje v telesu
Ko se npr.
urežemo v prst, se telo odzove na poškodbo z vnetjem. Ta odziv se pa ne zgodi
le kadar se fizično poškodujemo, zgodi se tudi ob strupih v telesu, ob
bakterijah ali virusih. Zgodi se pa tudi pri določeni hrani, recimo ocvrta
hrana, sladka hrana in predelani ogljikovi hidrati (OH). Telo začne ob vnetju
izločati histamin. Kapilare blizu poškodbe se odprejo – razširijo in tako pride
v tkivo več krvne plazme, ki preprečuje tujke. To povzroči tudi oteklino. Bela
krvna telesa oz. levkociti pridrvijo na pomoč pri odstranjevanju morebitnih
tujkov. Torej to je odziv na poškodbo vnetje – telo se samo zaščiti in pozdravi
– to je akutno vnetje, ki je dobro. Težava se zgodi pri kroničnem vnetju v
telesu. Ena od teh so različne avtoimunske bolezni, kjer začne telo napadati svoje
tkivo in ga obravnava kot tujek. Kako pa do teh kroničnih vnetnih procesov
pride?
Kortizol
je hormon, ki ga izloča nadledvična žleza – je zelo močan hormon, ki deluje
protivnetno. Pomanjkanje kortizola nakazuje na vnetne procese v telesu in
težave z nadledvično žlezo. Če boste verjeli ali ne tudi insulin je take vrste
hormon kot kortizol, se pravi protivnetni. Kadar pa jemo preveč hrane, ki
povzroča porast insulina, in kadar to delamo večkrat na dan (insulin pa izloča
trebušna slinavka, ker bi nam moral pomagati znižati krvni sladkor), razvijemo
t.i. rezistenco oz. odpornost na insulin. Torej jemo nezdravo hrano (OH,
sladko, neprimerno kuhano - ocvrto) večkrat na dan, s tem povečamo sladkor v
krvi, s tem pa se začne tudi izločanje več insulina. Insulin bi moral spraviti
krvni sladkor do celic. Ker pa so celice prenasičene, se zaprejo oz. »zaklenejo«
in tako postanejo odporne na insulin. V celici bo pa premalo insulina, zato pa
se razvije vnetni proces. Saj vemo, da je insulin edini hormon, ki lahko zniža
nivo sladkorja v krvi, je tako? Torej veliko ljudi ima visoko vrednost
sladkorja v krvi, kar je privedlo do vnetja – insulin pa ne deluje, bodisi
zaradi odpornosti na insulin, ali pa zaradi preobremenjenosti trebušne slinavke.
Torej odpornost na insulin povzroča vnetne procese, prav tako pa tudi visok
nivo sladkorja v krvi. Glukoza (sladkor) je sama po sebi zelo vnetna – povzroča
vnetje. Torej če jemo sladkor, ali hrano ki vsebuje sladkor (OH telo razgradi
in nastane glukoza) bomo dobili ali pa še povečali vnetje. Torej vsem, ki imate
bolečine svetujem da jeste ogromno kruha, testenin, riža (kot nakazuje prehrambna
piramida zgoraj – ali so nori?) in sladkorja. Saj veste, da se hecam? V glavnem
70% vseh vzrokov smrt predstavljajo srčno žilne bolezni, rak in živčno
degenerativne bolezni. Kako najpogosteje pride to tega? Slaba prehrana in
pretežno sedeč življenjski stil – ti dve stvari pa sta tudi vzrok za odpornost
na insulin. HOMA IR je metoda po kateri določamo odpornost na insulin (seveda
se ta metoda ne uporablja na bolnikih, ki so na insulinu). Formula:
V bistvu
je izračun preprost, nivo glukoze na tešče pomnožimo z nivojem insulina na
tešče. V Sloveniji uporabljam molarne merske enote. Torej gledamo desno stran
slikice.
Torej vse kar je višje od 2,5 se šteje za
odpornost na insulin. Lahko se potopite v medicinsko dokumentacijo in našli
boste linearno zvezo med skoraj vsako boleznijo in odpornostjo na insulin.
Naslednje
raziskave so pokazale, (seveda upam, da mi ne verjamete na besedo, prepričajte
se sami – google, knjižnica itd.)
da je
velika povezava med slabimi rezultati HOMA in srčno žilnimi boleznimi (seveda
je potrebno narediti še dodatne preiskave, predvsem med ženskami in
manjšinskimi populacijami)
Pri
ljudeh, ki nimajo sladkorne bolezni odpornost na insulin močno vplivala na
srčni infarkt ter smrt.
HOMA IR v
povezavi z koronarnimi žilnimi boleznimi pri posameznikih, ki nimajo sladkorne
bolezni in niso debeli https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4706182/
Povezava
med odpornostjo na insulin in rakom dojk, jajčnikov pri ženskah, ki nimajo
sladkorne bolezni https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5088296/
Alzheimerjeva
bolezen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5066305/
Že leta in
leta vemo, da je pokazatelj za odpornost na insulin tudi masa maščobnega tkiva.
Ena maščobna celica lahko poveča volumen kar za nekaj 1000 krat. Z velikostjo
maščobnih celic pa hkrati narašča tudi njihova odpornost na insulin. Takrat se
zniža nivo HDL holesterola, zviša se nivo trigliceridov v krvi, HOMA IR se
zviša, nivo insulina se zviša. Vsi ti dejavniki se spreminjajo z velikostjo adipocitov
oz. maščobnih celic. Torej je veliko pomembneje, za koliko pri hujšanju
zmanjšamo maščobno celico – njen volumen, kot pa dejanska izguba mase.
Kaj se
dogaja če smo debeli? Lahko imamo 2 stanji naših adipocitov:
Hipertrofija
adipocitov, kjer se maščobna celica zelo poveča, postane prenatrpana z maščobo,
postane odporna na insulin in vneta – ne more več sprejemati maščobe ali
glukoze.
Hiperplazija
adipocitov pa je takrat ko se maščobna celica začne deliti (če imate pravo
genetiko) – ima svoje »otroke«, ki so pa zelo dovzetni za insulin in so zelo
veseli, če lahko posrkajo več maščobe. Te celice niso niti odporne na
insulin. (hiperplazijo ima le 10% debelih ljudi)
Podkožna
maščoba v zgornjem delu telesa se veča s pridobivanjem kilogramov. Ko celice
postanejo prevelike in so obkrožene z vnetimi celicami, pride do sproščanja
prostih maščobnih kislin. Le te se nabirajo v mišicah, jetrih in v trebušni
slinavki. Tam se formirajo digliceridi in ceramidi, kar vodi do metabolične
disfunkcije.
Ko se
redimo, najprej naraste podkožna maščoba, nato se prelije v visceralno maščobo
(ta je najhujša, saj obkroža organe), nato maščobe preide še v jetra in mišice
(ektopična maščoba) – nastane odpornost na insulin.
Kadar je
naše telo odporno na insulin imamo ogromno podkožne visceralne in ektopične
maščobe. Nobena celica in noben organ ne more več sprejemati maščobe. Takrat je
glukoze telo v bistvu v vojni samo s sabo.
Iz tega izhajajo vse bolezni in obolenja. Ko telo dela maščobo, ker imamo
presežek vnosa glukoze, (takrat kuri glukozo, ki jo dobi iz OH in sladkorjev) –
ne bo kurilo maščobo, saj je to potratno. Naše telo ni bedasto, saj ne bo
porabljalo nečesa (maščobe), če je prav zdaj v procesu izdelovanja le-te. Zato
presežek maščobe izloči tudi kot trigliceride, ki potujejo proti maščobni
celicam – če so te odporne na insulin in prenasičene z maščobo, ne bodo
sprejele še več maščobe, zato bo nekaj trigliceridov ostalo tudi v krvi. Torej
telo kadar kuri glukozo, ne bo kurilo maščobe in obratno.
Kaj smo se
naučili iz tega?
Ni komentarjev:
Objavite komentar
Vem, da se cenite in spoštujete, zato boste komentirali tako, kot želite, da bi jaz komentirala vam :)