petek, 13. september 2019

OutOfTheBox: O zdravju vol. 3 "Oljasta resnica o maščobah prvi del "




Nekaj osnovnih pojmov
Nasičene maščobe so tiste, ki so trdne pri sobni temperaturi (svinjska mast, maslo, kokosovo olje itd)
Mono(enkrat)-nenasičene maščobe oz. olja so tekoča na sobni temperaturi, v hladilniku pa postanejo trdna (olivno olje, kikirikijevo olje itd).
Poli(večkrat)-nenasičene maščobe so tiste, ki ostanejo tekoče tako na sobni temperaturi, kot tudi v hladilniku (koruzno, sojino, sončnično).
Nesičene maščobe in mono nenasičene maščobe so stabilne, molekule ne razpadejo zlahka, zato so varne za prehrano. Dočim poli-nenasičene maščobe so krhke, če so izpostavljene visokim temperaturam ali pa oksidirajo, na teh molekulah vhidrogeni odpadejo, to so elektroni, ki jim drugače pravimo tudi prosti radikali. Torej z vnosom rastlinskih olj - poli nenasičenih, vnašamo v svoje telo proste radikale, ki so biokemični škodljivci, odgovorni za 90% vseh degenerativnih bolezni, kot so diabetes, ateroskleroza, artritis itd. Med proivodnjo, gredo olja skozi zelo zapletene procese beljenja, segrevanja (razgradijo jih do prostih radikalov), na koncu so celo deodorizirana. Nato pa oglašujejo, da so ta olja zdrava in, da naj kuhamo z njimi?!? Ko se hidrogen (prosti elektron oz. prosti radikal odcepi od molekule takega olja), si predstavljajmo, kot da ima bodalo in s tem zbada arterije v telesu (raztrganine). Prosti radikali povzročijo nenadzorovano reakcijo v našem telesu.


Ugotovljeno je da poli nenasičene maščobe (zaradi prostih radikalov), škodujejo jetrom, povečujejo nastanek raka, srčnih obolenj, zmanjšujejo imunski sistem itd.
Trans maščobe - ali trans maščobne kisline, so tip nenasičenih maščob, ki jih v zelo v zelo majhnih količinah najdemu tudi v mesu in mleku. V enormnih količina jih je pa v začetku 20-tega stoletja začela pridelovati industrija v rastlinskih oljih, margarini. Najdemo jih tudi v predpečenih dobrinah in v hitri hrani. V trans maščobah na molekuli, vodik ni v paru na atomu ogljika, kar povzroči nestabilnost. En atom vodika je premaknjen na drugo stran ogljika (trans pomeni nasproti) pri postopku hidrogenizacije. Celice v telesu so prekrite z membrano, sestavljeno iz veliko maščobnih molekul. Vsaj 50% teh molekul morajo biti iz nasičene maščobe, 40% mora biti iz mono-nasičene maščobe in ostalih 10% je iz različni poli-nasičenih maščobnih kislin. Torej, kadar zaužijemo trans-maščobo, naše telo ne zazna to kot tujek. Te trans maščobe nato potujejo do naših celic, kjer jih telo
vkljjuči v membrano celic. Medtem, ko poli-nensaičene maščobe imajo "bodalo" in pride do reakcije "zbadanja" bodala v celično membrano, trans maščobe blokirajo reakcijo Ker do reakcije ne pride imamo mrtvo točko na celični membrani. Več trans-maščobe, ko zaužijemo, več mrtvih točk imamo.
Bolezni, ki jih povzroča uživanje trans maščob: ateroskleroza, srćna obolenja, rak, osteoporoza, avtoimunske bolezni, sladkorna bolezen itd.
Do nekje začetka osemdesetih let (prejšnjega stoletja), se je cvrta hrana pripravljala v živalskih maščobah, pri nas največkrat svinjska mast. To je nasičena, stabilna maščoba. Toda industrijski lobiji so podprli anti kampanjo nasičenim maščobam in na koncu uspeli. Veljati je začelo, zdrava so rastlinska olja (repično, sončnično, koruzno). Postajamo država, kjer se ljudje ogromno prehranjujejo s hitro hrano, hrano v restavracijah, s predpripravljeno hrano. Vse manj ljudi kuha domače obroke.
Pred približno pred približno 100-imi leti, so bili ljudje močni čvrsti. Jedli so raznoliko hrano, uživali maščobe živalskega izvora. Nekateri so bili tudi predebeli. Vendar to ni bila prava težava. Težava je bil pojav srčnega infarkta. Prvi zapisan primer srčnega infarkta sega nazaj v leto 1921. V ZDA je bilo do leta 1930 zabeleženih 3.000 takšnih primerov, do leta 1960 pa 500.000.
Očitno se je začelo nekaj dogajati, to je bila takrat nova bolezen. Takrat sta bili predstavljeni 2 teoriji o vzrokih za srčni infarkt:
1. Opazovali so prehranjevalne navade američanov, opazili so da iz leta v leto jedo vse manj živalskih maščob in uživajo vse več hidrogeniziranega rastlinskega olja. Torej so bile njihove ugotovitve, da so za nastanek kriva rastlinska olja in, da priporočajo, da se vrnemo k prejšnjim prehranjevalnim navadam.
2. Teorija prehrane srca "The diet heart theory" oz. Hipoteza lipidov, je trdila ravno nasprotno, da pojemo vse preveč živalske hrane in nasičene maščobe. Trdili so, da je to privedlo do zvišanega nivoja holesterola v krvi, posledično do ateroskleroze in na koncu koronarnih srčnih bolezni.
1936 je bil objavljen dokument, ki je čisto ovrgel hipotezo lipidov, objavila sta jo patologa Lande in Sperry. Ugotovila sta, da ni nikakršne povezave med holesterolom v krvi in aterosklerozo.


Pri obdukcijah sta primerjala nivo holesterola v krvi z zamašenimi arterijami ljudi, ki so umrli nenadne smrti. Ugotovila so, da so nekateri imeli zelo nizek holesterol in zelo veliko zamašenih arterij. Nekateri pa so imeli visoko vrednost holesterola, zamašenih žil pa skoraj nič.
Torej so že 1936 leta z dokazi podkrepljeno ovrgli Hipotezo lipidov, ki je trdila, da je visok holesterol kriv za aterosklerozo.

 A hipoteza je vseeno obstala in zato se človek sprašuje, kdo pa je bil tam stric iz ozadja? Verjeli ali ne v odzadju je bilo Ameriško združenje za bolezni srca (to združenje pa so podprli in ustanovili veljaki iz Industrije rastlinskih olj)- Industrija rastlinskih olj je zelo močen lobij - a skrivajo se v ozadju - od tam delujejo že več kot 50 let. Prvotna naloga jim je bila, da očrnijo konkurenco, ki je bila seveda maščoba živalskega izvora.

Do leta 1956 je to zduženje postalo tako močno, da so tudi na takratnih vseh ZDA televizijskih kanalih istočasno imeli oddajo, kjer so zdravniki svetovali Američanom, da se naj držijo prehrane, ki jo zagovarja Hipoteza lipidov. Tukaj seveda zagovarjajo rastlinska olja (poli-nasičene in trans maščobe, margarino ipd).
Temu je nasprotova dr. Paul Dudley White (oče moderne kardiologije), ki pa je ostro nasprotoval rastlinskim oljem in odobraval jajca, maslo, mast. Na nacionalni televizi je povedal, da v letih 1900 srčne bolezni, kot je srčni infarkt ni bilo. V tistih letih so jajca uživali v trikrat večji količini, kot 1956-ega leta. Koruznega olja pa takrat še ni bilo. Žal so njegove besede bile kmalu pozabljene.

V Ameriškem združenju za bolezni srca so 1965 želeli izdati opozorilo (verjetno se je tam našla kakšna dobra duša, ali pa nekdo ki ga je pekla vest), da naj ljudje ne uživajo več delno hidrogeniziranih rastlinskih olj - trans maščob. To je preprečil dr. Fred Mattson iz "Procter and Gamble" (proizvodnja industrijskih olj), ki je združenju napisali pismo in v njem naročil, da ljudi vzpodbudijo k uživanju rastlinskega olja.

v 60-ih letih je tako lobij industrije jedilnih olj "nadzoroval" delovanje Ameriškega združenja za bolezni srca, Ameriški inštitut za kri in pljuča ter Ameriško združenje za prehrano, z namenom da promovirajo rastlinska olja. Dosegli so, da so bili na ključnih mestih v teh združenjih ljudje, ki so zagovarjali uporabo rastlinskih olj.

1971 je  FDA (Food and drug administration), Uprava za hrano in zdravila, pričel voditi odvetnik Peter Barton Hutt, ki je hkrati bil predstavnik industrije, ki je proizvajala rastlinsko olje. Prej omenjeni Fred Mattson pa je v 70-ih in 80-ih letih držal dve pomembni poziciji v raziskovalni kliniki za lipide, katera je vodila do nacionalnega izobraževalnega programa o holesterolu.

Ameriško medicinsko zdrženje je v začetku nasprotovali hipotezi lipidov, saj so zapisali 1962 drugega oktobra "proti maščobna (živalskega izvora) in proti holesterolu usmerjena kampanja, ni le bedasta, prinaša tudi določene nevarnosti..."

To isto medicinsko združenje, kot tudi združenje za bolezni srca so v začetku 70-ih izdale noto, v kateri je pisalo, da imajo Američani prevelik holesterol, da je potrebno nekako nivo holesterola znižati.  Promovirali so strah zbujajoče informacije o holesterolu. Nastala je anksioznost o holesterolu. Še danes ljudje mislijo, da je holesterol en velik BAV BAV. Po njihovem, bi ljudje, ki so v rizičnih skupinah morali dobiti prave prehranjevalske smernice, tako da omejijo vnos nasičenih maščob, najboljše je, da jih zamenjajo z "zdravimi" poli-nasičenimi rastlinskimi olji. A v istem sporočilu niso definirali, kateri nivo holesterola je meja za rizičnost. Hkrati pa so zapisali, da bi bilo potrebno izvesti več raziskav, da bi lahko dokazali, da je zniževanje holesterola povezano z zmanjšanimi možnostmi za razvoj srčnih bolezni. Zapisali so, da je maščoba živalskega izvora, po podatkih raziskave, kriva za nastanek raka in srčnih bolezni. Te bolezni pa preprečujejo rastlinska olja.
Dr. Mary G. Enig, je bila vključena v omenjenov raziskavo (takrat  je ravno pisala svoj doktorat),je bila šokirana nad to izjavo. Ko je podrobneje preverila podatke, ki so bili na voljo v raziskavi, je ugotovila, da so končno poročilo priredili, saj so velikega dela podatkov sploh niso upoštevali pri končnem rporočilu, ki bi moral biti sledeč: ljudje, ki jedo več rastlinskega olja imajo več srčnih bolezni in raka. Ljudje, ki pa jedo maščobe živalskega izvora pa imajo manj omenjenih težav. Nekako ji je uspelo izdati članek na to temo, pri nekem časopisu. Kaj kmalu je bila poklicana na Univerzo v Marylandu. Tam so bili vsi iz oddelka za lipide, 5 profesorjev in študentje in štirje predstavniki industrije za poridelavo rastlinskih olj. Povedali so ji z veliko jezo, da jim je žal, da je ta članek sploh ugledal luč sveta, saj so oni tisti, ki nadzirajo časnike in časopise. Zabičali so ji, da se to ne sme ponoviti (Aroganca pa taka!!) Ti ljudje so gladko malo priznali, da nadzirajo kaj se objavlja v tiskanih medijih.


Zakaj torej so še vedno na trgovskih in domačih policah poli-nasičene in trans maščobe?
To je dobesedno vprašanje za milijon dolarjev -  to je še premali znesek.

Se nadaljuje....

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Vem, da se cenite in spoštujete, zato boste komentirali tako, kot želite, da bi jaz komentirala vam :)